Triednické hodiny v materskej škole

[thumbnail]

V súlade s § 8 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky MŠ SR č. 308/2009 Z. z. triedneho učiteľa na triedu určí riaditeľ. Činnosť triedneho učiteľa vykonáva učiteľ súčasne s vykonávaním ostatnej pedagogickej činnosti. Triedny učiteľ v príslušnej triede alebo v triedach vyučuje, zodpovedá za vedenie príslušnej pedagogickej […]

V súlade s § 8 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky MŠ SR č. 308/2009 Z. z. triedneho učiteľa na triedu určí riaditeľ. Činnosť triedneho učiteľa vykonáva učiteľ súčasne s vykonávaním ostatnej pedagogickej činnosti. Triedny učiteľ v príslušnej triede alebo v triedach vyučuje, zodpovedá za vedenie príslušnej pedagogickej dokumentácie týkajúcej sa detí a triedy, utváranie podmienok na rozvoj pozitívnych sociálnych väzieb medzi deťmi navzájom, medzi deťmi a zamestnancami školy; spolupracuje so zákonným zástupcom a s ostatnými pedagogickými zamestnancami a odbornými zamestnancami školy; poskytuje deťom a zákonným zástupcom pedagogické poradenstvo.

Činnosť triedneho učiteľa vykonáva pedagogický zamestnanec spravidla v jednej triede; v dvoch a vo viacerých triedach len v osobitných prípadoch, najmä ak z odborných alebo z organizačných dôvodov nemožno výkonom tejto činnosti poveriť iného pedagogického zamestnanca.

V záujme plynulosti vykonávania tejto špecializovanej činnosti riaditeľ určuje učiteľa za triedneho učiteľa minimálne na obdobie jedného školského roka. Ak je riaditeľ s činnosťou triedneho učiteľa spokojný, môže toho istého učiteľa určiť za triedneho učiteľa aj na ďalší školský rok.

Podľa § 13 b ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov pedagogickému zamestnancovi, ktorý je triednym učiteľom, patrí príplatok za činnosť triedneho učiteľa v sume 5 % jeho tarifného platu, ak túto činnosť vykonáva v jednej triede, alebo v sume 10 % jeho tarifného platu, ak túto činnosť vykonáva v dvoch alebo vo viacerých triedach.

Príplatok sa poskytuje učiteľom počas celého školského roka, t. j. aj počas čerpania dovolenky, resp. počas školských prázdnin.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že o žiadnych triednických hodinách v materských školách nemôže byť ani reč. Pokiaľ zastupujete kolegyne, teda vykonávate priamu vyučovaciu činnosť nad rámec priamej vyučovacej činnosti ustanovenej nariadením vlády SR č. 422/2009 Z. z., ktorým sa ustanovuje rozsah priamej vyučovacej činnosti a priamej výchovnej činnosti pedagogických zamestnancov v znení nariadenia vlády SR č. 433/2012 Z. z., ide o nadčasovú prácu.