Individuálna logopedická činnosť v materskej škole

[thumbnail]

Problematiku vykonávania individuálnej logopedickej činnosti v materskej škole upravuje § 4 ods. 8 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z. z. v znení vyhlášky MŠ SR č. 308/2009 Z. z. Vykonávať ju môže len logopéd, ktorý je kmeňovým zamestnancom zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ktoré je v sieti škôl a školských zariadení SR a to bez […]

Problematiku vykonávania individuálnej logopedickej činnosti v materskej škole upravuje § 4 ods. 8 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z. z. v znení vyhlášky MŠ SR č. 308/2009 Z. z.

Vykonávať ju môže len logopéd, ktorý je kmeňovým zamestnancom zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, ktoré je v sieti škôl a školských zariadení SR a to bez ohľadu na jeho zriaďovateľa – súkromného, cirkevného aj štátneho.

Individuálna logopedická činnosť vykonávaná logopédom (poskytovaná nielen deťom, ktoré majú rok pred plnením povinnej školskej dochádzky), ktorý je kmeňovým zamestnancom zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, sa nepovažuje za krúžkovú činnosť. Môže sa v materskej škole realizovať aj v dopoludňajších hodinách.

Vytvorenie priestorových podmienok na realizáciu individuálnej logopedickej činnosti v príslušnej materskej škole, ako aj jej personálne zabezpečenie je v úplnej kompetencii riaditeľky materskej školy. Riaditeľka materskej školy o spôsobe jej zabezpečenia, ako aj o organizácii jej vykonávania pred jej začiatkom informuje učiteľky zo všetkých tried, z ktorých deťom sa táto činnosť poskytuje.

I napriek tomu, že sa môže vykonávať dopoludnia, jej vykonávanie nesmie narúšať plynulosť výchovno-vzdelávacej činnosti.

Nevykonáva sa ako skupinová, ani ako frontálna činnosť. Už z názvu tejto činnosti je zrejmé, že ide o individuálnu logopedickú činnosť, teda činnosť vykonávanú individuálne, osobitne s každým dieťaťom, ktoré ju potrebuje.

Poskytovaniu individuálnej logopedickej činnosti predchádza logopedická depistáž. Neposkytuje sa všetkým deťom, len deťom, ktoré to na základe spomínanej logopedickej depistáže, potrebujú.

Počas jej vykonávania má byť dôsledne premyslená a zabezpečená bezpečnosť nielen detí, ktorým sa poskytuje, ale aj všetkých ostatných detí.

Za vedenie dokumentácie o poskytovaní individuálnej logopedickej starostlivosti zodpovedá riaditeľka materskej školy, alebo ňou poverená učiteľka a, samozrejme, logopéd príslušného školského zariadenia, ktorý túto činnosť vykonáva.